Kendi yemeklerinizi pişirmediğinizde, dışarıda sağlıklı alternatifler bularak sağlıklı beslenmek bazen zor olabilir. Bu yüzden haftalık yemek hazırlığı yaparak, yemeklerinizi yanınızda taşıdığınızda süreci kolaylaştırabilirsiniz. Kendiniz dengeli ve kontrollü tabaklar hazırladığınızda dışarıdan hazır yemek alırken alacağınız ilave şeker, tuz ve yağ gibi istenmeyen bileşenlerin kullanımını sınırlayabilirsiniz. Ayrıca en kaliteli seçenekleri ve taze malzemeleri aldığınızdan emin olursunuz.
Yemeklerinizi önceden hazırlamanın bir başka faydası ise açlığı yönetmenize yardımcı olmasıdır. Karar vermek ve ardından bir yemek bulmak için beklemek zorunda kalmadan acıktığınız an da yemek yiyebilirsiniz. Genellikle bekleyerek yemeğe oturduğunuzdan daha az yeme ihtimaliniz olur çünkü o kadar da aç kalmazsınız. Ve tabii ki yemeklerinizi sipariş etmediğiniz için muhtemelen paranızdan da tasarruf edebilirsiniz. Zamanla her bir bileşenden tam olarak ne kadarına ihtiyacınız olduğunu öğrendikçe, buzdolabında çürüyen yeşilliklerin azalmasıyla gıda israfını da önleyebilirsiniz. Kısacası sağlıklı beslenme
yolculuğunuz için önceden yemek hazırlamanın birçok faydası var, bu yazımızda yemek hazırlığı sürecinizi kolaylaştıracak ipuçlarından bahsedeceğim.
Birden fazla pişirme yöntemi ve ekipmanı gerektiren tarifler seçin
Haftalık yemek hazırlığında amaç hafta içi vakit kazanmak iken, alışık olmayanlar için ise hafta sonunu tamamen harcamaya dönüşebiliyor. Bu durumu engellemek için; mümkün olduğunca aynı anda gerçekleştirebileceğiniz, birden fazla pişirme yöntemi ve ekipmanı gerektiren tarifleri seçin. Örneğin sadece sote yapmayı gerektirecek üç tarif yerine; bir ocak, bir fırın, bir düdüklü tencere yemeği seçebilirsiniz. Böylelikle salata gibi bazı pişmemiş gıdaları kesmek, birleştirmek ve hazırlamak için elleriniz boşta kalacaktır. Aynı anda ne kadar çok ekipman kullanabilirseniz o kadar çok zaman kazanırsınız.
En uzun sürecek tarifle başlayın
Yemek hazırlığına pişme süresi en uzun sürecek tarifle başlayın. Örneğin yavaş yavaş pişmesi gereken bir çorbayla başlayın, ardından tavada hızlı bir tarifle devam edin. Bu şekilde, her zaman başka bir şey pişirirken bir şeyler yaparak zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.
Sıcak yemeklerin soğumasını bekleyin
Sıcak yemek hazırlıyorsanız, yemeklerin neredeyse oda sıcaklığına kadar soğumasını beklemeli ve hazırlandıktan 1-2 saat içinde buzdolabında veya derin dondurucuda saklamalısınız.
Cam ve hava geçirmez kaplar kullanın
Buzdolabında cam kap kullanmak, içindekileri görebilmek açısından daha pratik olacaktır. Aynı zamanda çoğu mikrodalga fırında kullanılabilinir. Plastik bir kap kullanıyorsanız BPA içermediğine dikkat edin. Yemeklerinizi donduracaksanız kapların hava geçirmez olduğundan emin olun. Aksi takdirde yemeği tekrar ısıtıp yediğinizde yiyeceklerde dondurucu yanıkları oluşabilir, bu durumda kötü bir tada neden olabilir.
Haftalık yemek hazırlığı için hazırlık
Haftalık market alışverişi başta kullanmadığınız birçok ürünü satın almanıza neden olabilir. Marketten eve geldiğinizde ürünleri buzdolabına koymadan önce soyma, kesme ve doğrama işlemlerini yapın. Sebzeleriniz önceden hazırlanmışsa ve pişirmeye hazırsa onları kullanma olasılığınız çok daha yüksektir. Aynı zamanda yemek pişirirken de hazırlığınız çok daha hızlı geçecektir. Yemeklerin önceden pişmesini sevmiyorsanız sebzeleri önceden kesip hazırlamak da hafta içerisinde zaman kazandıracaktır.
Salataların üzerine kağıt havlu koyun
Salata, yeşillik gibi ürünleri önceden hazırlarken dokusunun kötüleşme riskini minimuma indirmek gerekir. Salata hazırlarken sosunu kavanozun en altına koyup sonra pancar, biber gibi sebzeleri koyarak en üste yeşillikleri koyun. Salatayı birkaç gün saklayacaksanız nemi emmesi için cam kavanozun en üzerine kağıt havlu koyun.
Dondurucu dostu yiyecekler hazırlayın
Herhangi bir yiyeceği dondurabilirsiniz ancak bazı yemekler dondurulduğunda lapa olur. Birkaç gün boyunca yemek hazırlarken kolayca donup tekrar ısınan yiyecekleri pişirin. Örneğin çorba gibi yemekler iyi donarken patates içeren yemekler sulu olma eğilimindedir. Bu nedenle bunları dondurmaktan kaçının.
Buzdolabınızın içini düzenleyin
Buzdolapları, farklı sıcaklıklarda farklı amaçlara hizmet eden bölmelere sahiptir. Buzdolabının kapısı en sıcak kısmıdır, bu nedenle içine baharatlar gibi çabuk bozulmayan yiyecekleri koyun. Pişmiş yiyecekleri buzdolabının üst raflarına yerleştirin. Alt raflar en soğuk yerler olduğundan pişirilmesi gereken yiyecekleri oraya yerleştirin. Dondurucuda birçok çeşit yiyeceği saklayabilirsiniz ancak mutlaka yiyecekleri kaplara sıkıca koyduğunuzdan emin olun.
Canınızın istediği yemekleri yiyin
Haftanın ilerleyen saatlerinde ne istediğinize bağlı olarak, çeşitli şekillerde bir araya getirilebilecek malzemeleri pişirin veya hazırlayın. Örneğin bolca ızgara veya kavrulmuş sebze, bir grup tahıl (pirinç, kinoa veya makarna gibi) ve protein (maş fasulyesi, mercimek gibi)örnek olarak verilebilir. Bu size hafta boyunca salata, sandviç, hatta pizza gibi çeşitli yemekleri kolayca bir araya getirme şansı verir. Böylelikle hem vücudunuzun isteklerini karşılayan hızlı, doyurucu yemekler hem de canınızın o anda istediği yemekleri yeme esnekliği verir.
Smoothie küpleri hazırlayabilirsiniz
Smoothienizin içeriğine koyacağınız ürünleri ayrı ayrı dondurmak yerine, direkt olarak smoothienizin içeriğine koyacağınız ürünleri hava geçirmez bir kaba veya poşete koyarak dondurucuda saklayın. Her sabah içindekileri blendera boşaltarak tek seferde smoothienizi hazırlayabilirsiniz. Ya da smoothie buz küpleri yapabilirsiniz. Kalan sebzeleri ve meyveleri blenderdan geçirerek içindekileri buz kalıplarına dökün. Bunları direkt kullanmak yerine başka smoothielerinize de ekleyebilirsiniz.
Yazar: @yemekani