Eşyalarınızla barışın: Bel çantasıyla minimalizmin keyfini çıkarın
Günümüzde hayatın hızlı temposu içinde her anın değerini bilmek ve sadeleşmek önemli hale geldi. Özellikle de eşya konusunda… Hepimiz, farkında
İklim değişikliği, dünya üzerindeki hava durumlarında, okyanuslarda, kara yüzeylerinde ve buzul tabakalarında on yıllar veya daha uzun zaman dilimlerinde meydana gelen değişikliklerdir.
Hava durumu atmosferin durumudur – saatler ve haftalar boyunca gerçekleşen sıcaklık, nem, rüzgar, yağış vb. gibi olayları kapsar. Atmosferle birlikte ‘iklim sistemini’ oluşturan okyanuslar, kara yüzeyleri ve buz tabakaları da bu değişimden etkilenir.
Dünya şimdi, kömür, petrol ve gazın yakılması gibi insan faaliyetleri nedeniyle küresel sıcaklıkların arttığı hızlı bir iklim değişikliği döneminde.
İklim Değişikliğinin Nedenleri Nelerdir?
Normal şartlarda iklimde her zaman doğal değişimler olmuştur. Ancak bilim adamları, sıcaklıkların artık endişe verici bir oranda arttığını ve bunun biz insanlardan kaynaklandığını söylüyor. Dünya, petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanılmaya başlamadan önceki halinden yaklaşık 1,2 derece daha sıcak durumda. Fosil yakıtların yakılmasıyla açığa çıkan sera gazları, Güneşin enerjisini hapsederek sıcaklıkları yükseltir.
● İnsanlığın elektrik üretmek, arabaları ve diğer ulaşım ağlarını çalıştırmak, enerji üretimi ve sanayisi için kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların artan kullanımı
● Orman alanlarının hızla yok edilmesi – ormanlarda bulunan ağaçlar atmosferde bulunan karbondioksiti emer ve depolar
● Dünya nüfusunun hızla artmasıyla gıda üretiminin artması böylelikle artan hızlı tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle metan gazı salınımının artması
İklim Değişikliğinin Sonuçları Nelerdir? Gelecekte Bizleri Neler Bekliyor?
İklim değişikliği ve küresel ısınma bu hızla devam ettiğinde dünya üzerindeki insanların yaşam biçimlerini değiştirecektir. En önemli problemlerden bir tanesi olan su tüketiminin artması su kıtlığına neden olabilir ve gıda üretimini zorlaştırabilir. Yükselen deniz seviyeleri nedeniyle bazı bölgeler tehlikeli derecede sıcakken diğerleri yaşanmaz hale gelebilir.
● Doğal afetler artıyor – hava sıcaklıklarının normal olmayan değişimiyle doğal afet olayları artmaya devam ediyor. Artan sıcak hava dalgaları ile geçtiğimiz aylarda yaşadığımız yangın olayları daha sık yaşanmaya başlanacak, bazı bölgelerde sağanak ve fırtınaların artışı ile seller meydana gelecektir. Artarak meydana gelen doğal afetler canlı yaşamlarını ve geçim kaynakları tehdit edecektir.
● Buzullar hızla eriyor – artan sıcaklıklarla birlikte kutup bölgelerinde ki buzullar hızla erimeye devam ediyor ve gelecek yıllarda deniz seviyelerinin hızla yükselmesine neden olacak. Donmuş bölgelerde ki sıcaklık artmaya devam ettikçe atmosfer ve iklim değişikliğini daha da kötüleştirmeye neden olan metan gazı atmosfere daha hızlı salınmaya devam edecek.
● Birçok canlının nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya geliyor – soğuk hava koşullarında yaşayan canlılar sıcaklıkların artması ile beraber kendilerine yeni yaşam alanları aramaya başlıyor ancak iklim değişikliği o kadar hızlı gerçekleşiyor ki birçoğu yeni yaşam alanlarına ulaşamadan veya uyum sağlayamayan neslinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalmaya devam edecek.
● İklim değişikliği, tropikal ormanlardan buzul katmanlarına kadar hayatımızı ve ekosistemimizi güzellik ve macerayla zenginleştiren parçalarımızı yok ediyor. İklim değişikliği şimdiden okyanuslardaki mercan resiflerinden kutuplarda ki yaşama kadar ekosistemin birçok hassas parçasına zarar vermiş durumda.
İklim Değişikliğine Karşı Bireysel Neler Yapabiliriz?
● Et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmak- gezegenimizin devamı ve sağlıklı bir hayat sürdürebilmemiz için en önemli maddelerden biridir. Araştırmalar bitki bazlı beslenmenin sağlığımız için daha iyi bir alternatif olduğunu gösteriyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre et ve süt ürünleri endüstrisi, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %14,5’ini oluşturuyor. Beslenmenizi daha sürdürülebilir hale getirmek için buradan blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
● Fosil yakıt tüketiminin azaltılması yani otomobil kullanımı azaltmak- otomobiller yalnızca sera gazı emisyonu üretmekle kalmaz ayrıca oluşan trafikten kaynaklanan egzoz dumanları da bölgedeki halkın sağlığı için bir risk oluşturmaktadır. Otomobil kullanmak yerine yürüyebilir veya bisiklete binebilirsiniz- fiziksel ve zihinsel sağlığımız yararına hareket ederken aynı zamanda tasarrufta bulunabilirsiniz. Daha uzun yolculuklar için toplu taşıma araçlarını kullanmak veya araba paylaşım planlarını denemek de diğer bir seçenek.
● Enerji kaynakları kullanımını azaltmak- evlerinizde yapacağınız küçük değişiklikler daha az enerji kullanmanıza, karbon ayak izinizi ve enerji faturalarınızı azaltmaya yardımcı olacaktır: ampulleri düşük enerjili olanlarla değiştirmek ve ihtiyacımız olmadığın kapatmak, su tasarrufu sağlayan başlıklardan kullanmak ve ısı yalıtımına yatırım yaparak daha az enerji tüketimi sağlamak gibi.
● Tüketimi ve israfı azaltmak- tüketici olarak kullandığımız neredeyse her şey bir karbon ayak izine sahiptir. İhtiyaç fazlası alışveriş daha fazla enerji ve su gibi kaynak tüketimine ve atık üretimine neden oluyorlar. Bunlar yerine daha uzun süre kullanılabilecek kaliteli ürünler talep edebilir veya ikinci el ürünlerden yana tercih yapabilirsiniz. Marka tercih ederken lokal üreticileri desteklemeyi unutmayın böylelikle hem küçük üreticiyi hem de temiz üretim hattını desteklemiş olursunuz.
● Tek kullanımlık plastiklerden kaçınmak- geri dönüştürülemeyen tek kullanımlık plastik kullanımına devam etmek okyanuslarımızın atıklarla dolup taşmasına neden oluyor. Özellikle dışarıda olduğunuz zamanlarda yanınızda termosunuzu ve mataranızı taşımak, büyük ölçüde plastik tüketmenizi engelleyecektir. Dilerseniz hemen şimdi sıcak içeceklerinizi 4 saate kadar sıcak tutan vakum yalıtımlı, peppythings paslanmaz çelik termos örneklerini buradan inceleyebilirsiniz.
Deniz Erkan
Kaynaklar:
Günümüzde hayatın hızlı temposu içinde her anın değerini bilmek ve sadeleşmek önemli hale geldi. Özellikle de eşya konusunda… Hepimiz, farkında
Yaz mevsimi geldiğinde, çocuklarla dışarı çıkmak hem daha keyifli hale gelir hem de biraz daha planlama gerektirir. Özellikle uzun yürüyüşler,
Yaz ayları geldiğinde, günler uzar, hava sıcaklığı yükselir ve hayatımıza yepyeni bir enerji dolar. Ancak özellikle bebek sahibi anneler için
Anne bebek çantasında mutlaka bulunması gereken en önemli parçalarından biri, mini bir ilk yardım setidir. İlk bakışta küçük ve önemsiz
Bebek çantası seçmek, dışarıdan bakınca kolay gibi görünse de aslında biraz ince düşünmeyi gerektiriyor. Çünkü bu çanta, sadece bir aksesuar
Hesabınız yok mu?
Hesap Oluştur