Kısa Bir Yürüyüş Yapmanın Psikolojimize Faydaları

Egzersiz  veya yürüyüş yapmanın sağlığımıza faydalı olduğunu bilmeyen yoktur. Fakat fiziksel faydalarının yanı sıra aslında sıradan gözüken kısa bir yürüyüşün, ruh sağlığımıza etkileri çok fazla. Uzun süredir hayatımızı derinden etkileyen pandeminin de getirdikleriyle birlikte, gün içerisinde birçok stres faktörüne maruz kalıyoruz. Fiziksel sağlığımızla vazgeçilmez bir bütün olan ruh sağlığımızı daha iyi koruyabilmek adına, yürüyüş yapmayı bilinçli bir şekilde kullanabiliriz.

Sinirliyseniz, düşünmeden yürüyüşe çıkın.

Gün içerisinde patronunuza, arkadaşınıza sinirlendiniz. Beyninizden binlerce düşünce kontrolsüzce, karmakarışık bir şekilde geçmeye başladı. O an belki zor gelse de,  fazla düşünmeden, hızlıca yürüyüşe çıkarak çok daha kısa sürede sakinleşebilirsiniz. Çünkü beynimizin çalışma şekli gereği, yürürken eş zamanlı olarak, bütün düşüncelere odaklanması mümkün olmuyor. Aynı zamanda iyi hissetmemizde önemli rolü olan dopamin ve serotonin gibi nörotransmiterleri etkileyerek, modumuzu otomatik olarak yükseltiyor. Bununla birlikte, düzenli yürüyüş veya egzersiz yapmanın depresyon riskini azaltabildiği ispatlanmıştır.

Beynimiz her zaman gelişebiliyor.

Beynimizin harika bir özelliği plastisite. Beynimiz aslında bir kas gibi işlev görüyor. Nasıl bir kas spor yaparak, üzerine çalışarak geliştirilebiliyorsa, beynimizde üzerine çalışıldığında  gelişebiliyor. Beynimizin öğrenme ve hafızadan sorumlu kısmı olan hipokampal formasyon, aynı zamanda stresle ilgili bilgilerin işlendiği kısım. Yürüyüş yapmak beynimizin bu bölgesinin hacmini arttırarak fonksiyonlarını iyileştirebiliyor. Düzenli yürüyüş yapan ileri yaştaki bir grupla yapılan bir çalışmada, düzenli yürüyüşün yaşlanmayı önleyici etkileri gözlemlenmiş.

Yaratıcılığınızı arttırın: Oturmaya mı geldik!

Yapılan farklı çalışmalar, herhangi bir konu üzerine düşünmeden önce 5-10 dakika yürüyüş yapan grupların oturan gruplara kıyasla, iki kata yakın daha fazla fikir ürettiğini göstermiş. Eğer çözüm üretmekte takıldığınız bir nokta varsa, önce fikirlerinizi maddeler halinde yazın. Bu kafanızda bir şema oluşturacaktır ve bu şekilde beyniniz ne hakkında düşünmesi gerektiğini daha organize bir şekilde bilecektir. Ardından bunu unutup kısa bir yürüyüşe çıkarsanız, döndüğünüzde beyniniz sizin için arka planda farklı fikirler üretmiş olabilir.

Günışığında yürüyün.

Sonbahara girdik. Özellikle pandemiyle birlikte artan evden çalışmayla, sonbahar-kış aylarında çoğu kişi gün ışığından maruz kalmaya başlıyor. Günışığı eksikliği beynimizin önemli kısımlarından olan hipotalamusun çalışmasında bozukluklara neden olabiliyor. Bu yüzden sonbaharda günışığında yürüyerek, yürüyüşün etkisini arttırabilirsiniz.

Çıplak ayakla yürümeyi deneyin.

Eğer ki imkanınız varsa, dikkat ederek toprakta çıplak ayakla yürümek ekstra faydaları beraberinde getiriyor. Topraklama, beynimizdeki elektriksel aktivitede değişikliklere neden oluyor. Kalp atış hızındaki çeşitliliğin düzenlenmesine, stresin azaltılmasına ve sinir sisteminin düzenlenmesine yardımcı oluyor. 

Durmak yok, yola devam!

Motive olmakta zorlanıyorsanız, bir arkadaşınızla beraber başlayabilirsiniz. İki gün yürüdükten sonra, üçüncü gün yürüyüş yapamadığınızda yürüyüşü bırakmak yerine, dördüncü gün yolunuza devam edin. Kendinizi başta zorlayabilirsiniz ama kendinize katı kurallar koymayın, ruh sağlığınız için yaptığınızı unutmayın.

Yemekani

Referanslar;

Shane O’Mara, In Praise of Walking: The New Science of how We Walk and why It’s Good for Us, 1st, London, Bodley Head, 2019

https://www.aarp.org/health/healthyliving/info2019/goodreasonstogetwalking.html https://news.stanford.edu/2015/06/30/hikingmentalhealth063015/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21856083/

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz :

Son Eklenenler

Sepet
Giriş Yap

Hesabınız yok mu?

Umarız aradığın ürünü hızlıca bulabilirsin!
ürün seçiniz
Mağaza
Takip Listesi
0 items Sepet
Hesabım